Saaristolaisleipä säilyvyys
5 dl piimää
12 g kuivahiivaa
ripaus suolaa
2 dl tummaa siirappia
1 dl olutmaltaita
2 dl vehnäleseitä
2 dl ruisjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
+ voita ja siirappia
1. Lämmitä piimä isossa kattilassa kädenlämpöiseksi.
2. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon hiiva, suola ja siirappi. Älä vaivaa taikinaa, vaan mittaa ja sekoita joukkoon kevyesti loput ainesosat. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja peitä leivinliinalla. Anna taikinan kohota noin tunnin ajan.
3. Esilämmitä uuni 175 asteeseen samalla, kun taikina kohoaa. Paista saaristolaisleipää uunin keskitasolla noin tunnin ajan.
4. Lisää vuokaan voinokareita, sivele leivän pintaan siirappia ja jatka paistamista vielä toisen tunnin ajan. Ota vuoka uunista ja anna leivän jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
5. Kaada leipä vuoasta vasta, kun se on jäähtynyt, jotta se ei murene. Anna saaristolaisleivän tekeytyä mielellään yön yli jääkaapissa ja viipaloi. Leipä säilyy jääkaapissa noin viikon ajan.
6. Tarjoile leipä joko sellaisenaan tuoreen voin kanssa tai joulupöydässä esimerkiksi smetanan, hienonnetun sipulin ja mädin kanssa.
Valmistusaika: 15 min + 2 h uunissa
Annosmäärä: 1 leipä