Paahdettu Portviinikastike
1 isohko sipuli
1 porkkana
1 pieni palsternakka
1 valkosipulinkynsi
(n. 10 cm. pala varsiselleriä tai reilu siivu juuriselleriä)
6 dl vettä
2 laakerinlehteä
1 rosmariinin oksa tai 1 tl kuivattua rosmariinia
3 timjamin vartta tai 1 tl kuivattuna
½ tl rouhittua mustapippuria
n. 10 kokonaista roseepippuria
3 dl punaviiniä (käytin Espíritu de Chile Cabernet Carmenere Shiraz)
2 dl portviiniä (käytin Sandeman old invalid)
1 lihaliemikuutio tai fondia
1 rkl balsamiviinietikkaa
25 g voita
(hieman siirappia tai hunajaa)
(hieman maizenaa suurustukseen)
(hieman suolaa)
Timjami-kermaperunat
n. 1 ½ kg jauhoisia perunoita
4 dl kermaa
2 dl juustoraastetta
3 tl kuivattua timjamia
2-3 isohkoa valkosipulinkynttä silputtuna
n. 1 tl mustapippuria rouhittuna (jos käytät jauhettua mustapippuria niin 1/3 tl riittää)
suolaa myllystä
reilu nokare pehmeää voita vuoan voiteluun
Poronpaisti
poron paisti (omani oli noin ehkä 600g vasan sisäpaisti)
n. 2 rkl riistamaustetta (käytin Sallinen)
n. 1 tl rouhittua mustapippuria
n. 3 isohkoa valkosipulinkynttä
voita ja öljyä paistamiseen
suolaa
**Paahdettu Portviinikastike:** 1. Pilko kasvikset ja murskaa valkosipuli kuorineen. Laita pannulle nokare voita ja kasvikset. Paahda kasviksia reilusti välillä sekoitellen. Kasvisten pitää saada kunnolla väriä, mutta ne eivät saa palaa.
2. Lisää pannulle mustapippuri, yrtit ja vesi. Anna kiehua hiljakseen noin puoli tuntia.
3. Siivilöi liemi kattilaan. Painele kasviksia kevyesti siivilässä, jotta saat kaiken nesteen ja maut talteen. (Nestettä jää noin kolme desiä.) Lisää kattilaan lihaliemikuutio/fondi, punaviini ja portviini. Keitä hiljalleen poreillen puoli tuntia tai niin kauan, että nestettä on jäljellä noin puolet. (Eli jälleen noin kolme desiä.)
4. Lisää balsamiviinietikka ja kiehauta. Lisää voi hyvin sekoittaen. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa ja makeutta siirapista tai hunajasta. Jos haluat kastikkeesta aavistuksen paksumpaa, sekoita maissijauhoja vesitilkkaan ja kaada kastikkeen joukkoon ohuena nauhana. Kiehauta kastike vielä kerran.
---
**Timjami-kermaperunat:** 1. Kuori ja leikkaa perunat ohuiksi siivuiksi. Painele perunoita hieman talouspaperilla, jotta ylimääräinen kosteus poistuu.
2. Voitele uunivuoka kauttaaltaan voilla. Lisää vuoan pohjalle kerros perunoita. Mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Ripottele hieman valkosipulia ja juustoraastetta. Toista kolmella kerroksella.
3. Kaada päälle kerma ja paista 200°C uunissa noin 55–60 minuuttia. Sekoita varovasti pariin kertaan välillä. Perunat ovat valmiita, kun ne ovat pehmeitä haarukalla painaessa ja pinta on kauniin ruskea.
---
**Poronpaisti:** 1. Poista paistista kalvot ja hiero pintaan hieman mustapippuria ja reilusti riistamaustetta. Jätä huoneenlämpöön noin tunniksi ennen paistamista. Laita uuni lämpiämään 150°C.
2. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Laita pannulle muutama reilu nokare voita ja kunnon loraus öljyä. Kun pannu on niin kuuma, että valkosipulit vähän tirisevät, ruskista paistin molemmat puolet kauniin väriseksi.
3. Laita paisti folion päälle uunivuokaan (foliota saa olla niin reilu pala, että se tulee kunnolla uunivuoan reunojen yli). Kaada valkosipulinen voi-öljyseos paistin päälle. Rouhi hieman suolaa ja kiinnitä paistomittari paksuimpaan kohtaan.
4. Paista uunissa niin kauan, että paistomittari näyttää 54°C (medium). Nosta paisti pois uunista ja käännä folion reunat paistin ympärille. Anna vetäytyä 15–20 minuuttia. Huomioi, että paisti jatkaa kypsymistä vielä uunista oton jälkeenkin, ja sisälämpötila nousee noin 2–3°C. Jos haluat kypsän paistin, nosta sisälämpötila uunissa noin 58–60°C ja jätä vetäytymään samalla tavalla kuin medium.
5. Leikkaa paisti viipaleiksi. Kaada paistoliemi viipaleiden päälle ja rouhi vielä vähän suolaa.
Tarjoile mustaherukkahyytelön kera.
**Vinkki:** Teen monesti ohuemman paistin kokonaan valmiiksi paistinpannulla kannen alla. Ota paistiin ensin väri reilummassa lämmössä molemmin puolin ja laske sitten lämpöä. Paista paisti haluttuun sisälämpötilaan pari kertaa käännellen ja käytä paistomittaria.
*
*Valmistusaika:** n. 2 h **Annosmäärä:** 6
---
**Portviinikastike – Täyteläinen ja Aromikas Lisuke** Portviinikastike on ylellinen ja maukas lisuke, joka tuo annokseen syvyyttä ja hienostunutta makua. Tämä kastike sopii täydellisesti erilaisille lihoille, kuten pihveille, ankanrinnalle ja jopa riistalle, mutta se toimii myös upeasti kasvisten ja juustojen kanssa. Portviinikastike on helppo valmistaa, mutta sen rikas maku tekee siitä vaikuttavan lisän mihin tahansa ateriaan. Valmista tämä täyteläinen kastike ja nosta ateriasi uudelle tasolle!
**Portviinikastike – Syvä ja Monipuolinen Maku** Portviini on makea ja täyteläinen viini, joka antaa kastikkeelle syvän ja monipuolisen maun. Tämä kastike on erinomainen valinta erityisiin tilaisuuksiin tai kun haluat hemmotella itseäsi ja vieraitasi h
ieman enemmän. Portviinikastike yhdistää portviinin hienostuneen maun ja mausteet, kuten salottisipulin ja timjamin, luoden harmonisen ja tasapainoisen lopputuloksen.
**Valmistusvinkkejä ja Niksejä** Portviinikastikkeen valmistus on helppoa, mutta muutama vinkki auttaa sinua saamaan täydellisen lopputuloksen: 1. **Portviini:** Käytä laadukasta portviiniä, joka antaa kastikkeelle sen tunnusomaisen täyteläisen ja makean maun. Voit valita joko punaista tai valkoista portviiniä oman makusi mukaan. 2. **Fondi:** Lisää kastikkeeseen lihafondia tai kasvisfondia tuomaan syvyyttä ja umamia. Tämä korostaa portviinin makua ja tekee kastikkeesta täyteläisemmän. 3. **Reduktio:** Anna kastikkeen kiehua hiljalleen, jotta se tiivistyy ja maut syvenevät. Tämä vaihe on tärkeä, sillä se takaa kastikkeen täyteläisen ja samettisen rakenteen.
**Tarjoiluvinkit** Portviinikastike on monipuolinen lisuke, joka sopii hyvin erilaisten ruokien kanssa. Tässä muutamia tarjoiluvinkkejä, joilla voit viimeistellä annoksen: 1. **Liharuoat:** Tarjoile portviinikastike esimerkiksi naudanpihvin, ankanrinnan tai lampaan kanssa. Kastike korostaa lihan makuja ja tekee annoksesta juhlavamman. 2. **Kasvikset:** Kokeile kastiketta paahdettujen juuresten, kuten porkkanoiden ja punajuurten kanssa. Se tuo annokseen hienostunutta makua ja makeutta. 3. **Juustot:** Portviinikastike sopii erinomaisesti voimakkaiden juustojen, kuten sinihomejuuston tai kypsytetyn cheddarin kanssa. Kastike tasapainottaa juustojen suolaisuutta ja tuo annokseen makeutta.
**Portviinikastike – Täydellinen Valinta** Portviinikastike on erinomainen valinta, kun haluat tarjota jotain erityistä ja ylellistä lisuketta. Tämä kastike yhdistää portviinin syvän maun ja täyteläisen rakenteen, tehden siitä täydellisen lisän monenlaisiin ruokiin. Portviinikastike on helppo valmistaa, mutta sen maku hurmaa varmasti kaikki ruokailijat.
**Nauti Täyteläisestä Portviinikastikkeesta** Portviinikastike tuo syvyyttä ja hienostuneisuutta annokseen kuin annokseen. Tämä täyteläinen ja aromikas kastike on täydellinen valinta erityisiin hetkiin ja juhla-aterioihin. Kokeile reseptiä jo tänään ja nauti portviinikastikkeen upeasta mausta ja samettisesta koostumuksesta. Tämä kastike tekee jokaisesta ateriasta erityisen!