Piparkakut Resepti
1 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria
3 tl piparkakkumaustetta
ripaus muskottipähkinää
ripaus mustapippuria
120 g kookosöljyä
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
sokerikuorrutetta koristeluun
1. Kiehauta isossa kattilassa siirappi, sokeri ja mausteet. Kun sokeri on sulanut ja seos on nestemäinen, nosta kattila liedeltä ja lisää kookosöljy. Kookosöljy antaa pipareille rapean rakenteen, mutta voit korvata sen saman määrän voilla, jos haluat. Sekoita taikina huolellisesti, jotta kookosöljy sekoittuu tasaisesti joukkoon. Lisää siirappiliemeen vehnäjauhojen ja soodan seos ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Kääri taikina kelmuun ja anna sen jäähtyä jääkaapissa yön yli.
2. Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Kaulitse jäähtynyt taikina jauhotetulla alustalla noin 3-4 mm paksuksi levylle. Käytä kaulinta tai lasipulloa, jotta taikina tasoittuu tasaisesti.
3. Leikkaa taikinasta pipareita joko piparimuoteilla tai leivinpaperista leikatun muotin avulla. Aseta piparit leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kaulitse jäljellä oleva taikina uudelleen ja toista leikkaaminen. Älä kaulitse taikinaa kolmatta kertaa, sillä liiallinen työstäminen voi tehdä pipareista kovia. Paista pipareita uunin keskitasolla 8-10 minuuttia riippuen koostaan. Anna piparien jäähtyä.
4. Koristele jäähtyneet piparit sokerikuorrutuksella. Voit myös täyttää piparit esimerkiksi piparkakkumausteella maustetulla tuorejuustolla ja tehdä niistä täytekeksejä. Tarjoile piparit sellaisenaan tai täytettyinä.
Valmistusaika: 30 min + yön yli
Annosmäärä: noin 25 keksiä
Erikoistyövälineet: pipari- tai leivinpaperimuotteja