Joulukinkku

annosmäärä
10
valmistusaika
90 min
Opas kinkku paistamiseen uunissa. Näin saat murean joulukinkun, joka on joulupöydän herkullinen tähti!

Joulukinkun sulatus ja valmistelu – täydellinen juhla-ateria

Joulukinkun sulatus on keskeinen askel juhla-aterian valmistelussa. Ennen kuin kinkku pääsee uuniin, on tärkeää sulattaa se huolellisesti, jotta liha kypsyy tasaisesti ja säilyy mureana. Suosituksena on siirtää joulukinkku jääkaappiin sulamaan vähintään 24 tuntia ennen paistamista. Tämä takaa riittävän sulamisajan ja estää lihan jäämisen raa'aksi keskeltä. Matala lämpötila on paras vaihtoehto sulatukseen, sillä se säilyttää joulukinkun mehukkuuden ja mureuden.

Joulukinkun sulatusaika eri tilanteissa

Joulukinkun sulatusaika voi vaihdella olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi pienemmässä jääkaapissa sulatus voi kestää pidempään, koska kylmä ilma ei kierrä yhtä tehokkaasti. Jos kinkku sulatetaan huoneenlämmössä, prosessi voi nopeutua, mutta tämä lisää bakteerien kasvun riskiä. Siksi on tärkeää arvioida ympäristö ja valita sopiva sulatusaika. Jääkaapissa sulatus on turvallisin ja tehokkain tapa saada joulukinkku valmiiksi uuniin.

Joulukinkun sulatus ja elintarviketurvallisuus

Joulukinkun sulatusaika vaikuttaa merkittävästi elintarviketurvallisuuteen. Kinkun tulisi sulaa riittävän hitaasti, jotta bakteerit eivät ehdi lisääntyä. Jääkaapissa sulatus on suositeltavin tapa, sillä se pitää kinkun turvallisena ja hallitsee sulatusajan tehokkaasti. Varmista, että jääkaapin lämpötila pysyy alle 5°C koko sulatusprosessin ajan. Kun joulukinkku on sulanut, se tulee paistaa välittömästi, jotta bakteerien kasvu estyy ja kinkku säilyy turvallisena.

Vinkkejä täydelliseen joulukinkkuun

Jotta joulukinkun sulatus ja valmistus sujuvat moitteetta, kannattaa noudattaa muutamia käytännön vinkkejä. Suunnittele sulatus ja paistoaika etukäteen, jotta kinkku ehtii sulaa täydellisesti. Käytä digitaalista lämpömittaria tarkistaaksesi kinkun sisälämpötila ennen uuniin laittoa – tämä varmistaa, että sulatusaika on ollut riittävä. Lisäksi peitä kinkku kevyesti foliolla tai muulla suojalla sulatuksen aikana, jotta se ei kuivu. Näin saat murean ja mehukkaan joulukinkun, joka on täydellinen juhla-aterian kruunu.

Joulukinkku
10
90 min
Ainekset

Noin 6 kg joulukinkku


3 rkl sinappia


1 dl korppujauhoja


kokonaisia neilikoita


Valmistus

Joulukinkku on joulupöydän tähti!

Jos sinulla on pakastettu kinkku, sulamisaika jääkaapissa on eri kokoisille kinkuille:2-4 kg:n kinkku saa sulaa jääkaapissa n. 2-3 vrk.6-8 kg:n kinkku saa sulaa jääkaapissa n. 3-4 vrk.10-12 kg:n kinkku saa sulaa jääkaapissa n. 4-5 vrk.

Ota kinkku huoneenlämpöön 3-5 tuntia ennen paistamista. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen.

1. Jos kinkussa on verkko, jätä se kinkun ympärille. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla. Aseta joulukinkku silavapuoli ylöspäin uunipellin päälle olevalle uuniritilälle. Lisää uunipellille pari desilitraa vettä.

2. Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75-80 astetta (laita mittari kinkun paksuimpaan kohtaan). Kinkun kypsennys kestää 1 – 1,5 tuntia kiloa kohden. Anna kinkun vetäytyä rauhassa ennen viimeistelyä.

3. Poista verkko, nahka ja pintarasva terävän veitsen avulla. Sivele kinkun pintaan sinappia. Ripottele pinnalle ohut kerros korppujauhoja ja painele neilikoita koristeeksi.

4. Paista joulukinkku uunissa 225 asteessa kauniin ruskeaksi, eli noin 15 minuuttia.

5. Siivilöi paistoliemi talteen. Jäähdytä liemi, kuori sen pinnalle hyytynyt rasva pois ja kuumenna jäljelle jäänyt liemi kastikkeeksi.

Katso sinappiresepti tästä.

Opas kinkku paistamiseen uunissa. Näin saat murean joulukinkun, joka on joulupöydän herkullinen tähti!

Jäikö nälkä?

Tilaa sesongin reseptit sähköpostiisi