Sienipiirakka

annosmäärä
8
valmistusaika
60 min
Kokeile tätä helppoa omenapiirakka täyte -reseptiä, joka yhdistää syksyn maut herkulliseksi jälkiruoaksi!

Omenapiirakka täytteellä – Herkullinen yhdistelmä ranskankerman kanssa

Omenapiirakka täytteellä on suomalaisen jälkiruoan klassikko, joka yhdistää makean ja hapukan maun täydellisesti. Kun perinteiseen omenapiirakkaan lisätään ranskankerma, syntyy täyteläinen ja pehmeä jälkiruoka, joka sopii niin arki- kuin juhlapöytään. Erityisesti syksyllä, kun kotimaiset omenat ovat parhaimmillaan, tämä herkku on täydellinen valinta. Ranskankerma tuo piirakkaan kermaisen tekstuurin, joka täydentää omenien raikkaan maun ja tekee siitä unohtumattoman makuelämyksen.

Omenapiirakan täyte ja valmistus

Omenapiirakan täytteeksi tarvitset vain muutaman perusaineksen: tuoreita omenoita, sokeria, vehnäjauhoja, voita ja ranskankermaa. Valmistus alkaa pohjan tekemisestä, joka tehdään yleisesti voista, jauhoista ja sokerista. Pohja paistetaan ensin esikypsäksi, jotta se pysyy rapeana. Samalla omenat kuoritaan ja viipaloidaan, ja ne asetetaan pohjan päälle. Ranskankerma sekoitetaan sokerin ja vaniljan kanssa, ja se kaadetaan omenaviipaleiden päälle. Piirakka paistetaan uunissa, kunnes se on kauniin kullanruskea ja täytteet ovat täydellisesti kypsyneet.

Vinkkejä täydelliseen omenapiirakkaan

Omenapiirakan täytteen valmistuksessa on muutamia tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa huomioida. Ensinnäkin, valitse omenat huolella – hapokkaat ja kiinteät lajikkeet säilyttävät muotonsa parhaiten paistettaessa. Toiseksi, voit maustaa ranskankerman esimerkiksi kanelilla tai muskottipähkinällä, mikä tuo täytteeseen lisäaromia. Kolmas vinkki on antaa piirakan jäähtyä hieman ennen tarjoilua, jotta täytteet asettuvat ja maut tiivistyvät. Näin omenapiirakka täytteineen on parhaimmillaan.

Tarjoiluvinkkejä ja ideoita

Omenapiirakka täytteellä on monipuolinen jälkiruoka, jota voidaan tarjoilla monella tavalla. Perinteinen tapa on tarjoilla se vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa, mikä korostaa piirakan makuja ja tuo esiin ranskankerman kermaisuuden. Toinen herkullinen vaihtoehto on tarjoilla piirakka lämpimänä ja lisätä päälle hieman kinuskikastiketta. Omenapiirakka sopii erinomaisesti myös brunssiin tai kahvipöytään, ja se on aina varma valinta juhliin. Viimeistele piirakan ulkonäkö koristelemalla se tuoreilla mintunlehdillä tai koristeellisilla omenaviipaleilla.

Miksi kokeilla myös sieni ruokia?

Jos olet omenapiirakan ystävä, kannattaa tutustua myös muihin täytteisiin, kuten sieni ruokiin. Esimerkiksi sieni fetapiirakka on herkullinen vaihtoehto, joka yhdistää suolaisen ja täyteläisen maun. Sienet tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia ruoanlaitossa, ja ne sopivat erityisen hyvin piirakoiden täytteiksi. Kokeile erilaisia reseptejä ja löydä uusia suosikkejasi!

Sienipiirakka
8
60 min
Ainekset

1 piirakkapohja


n. 200 g sieniä (esim. kantarelli)


1-2 kpl omenaa


nokare voita paistamiseen


ripaus suolaa ja kanelia


1 rkl vaahterasiirappia


2 dl ranskankermaa


1 kananmuna


Valmistus

Yllättävä piirakka syntyy, kun kaksi syksyn hittipiirakkaa yhdistetään.

1. Ota piirakkataikina sulamaan huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Puhdista ja pilko sienet. Kuutioi omena. Painele sulanut piirakkapohja pyöreään piirakkavuokaan.

3. Paista sieniä kuivalla pannulla niin, että niistä irtoaa ylimääräiset nesteet. Lisää joukkoon nokare voita ja omenakuutiot. Mausta ripauksella suolaa, kanelia ja lorauksella vaahterasiirappia.

4. Siirrä paistos kulhoon ja sekoita joukkoon ranskankerma sekä kananmuna.

5. Levitä täyte piirakkapohjan päälle ja kypsennä uunissa noin 30-40 minuuttia.

Annosmäärä: 8 Valmistusaika: noin 1 h


Kokeile tätä helppoa omenapiirakka täyte -reseptiä, joka yhdistää syksyn maut herkulliseksi jälkiruoaksi!

Jäikö nälkä?

Tilaa sesongin reseptit sähköpostiisi