Savuporopiirakka

annosmäärä
6
valmistusaika
60 min
Kokeile herkullista savupororouhetta illanviettoihin tai kevyeksi iltapalaksi. Valmistus kestää vain 1 tunti!

Savupororouhe Piirakan Taustaa ja Perinteitä

Savupororouhe piirakka on perinteinen suomalainen herkku, joka juontaa juurensa Lapin syrjäseuduille. Tämän piirakan erikoisuutena on sen täyteläinen täyte, jossa savustetun poron voimakas maku yhdistyy rapeaan taikinaan. Alkujaan savupororouhe piirakka syntyi käytännön tarpeesta: poronliha säilöttiin savustamalla, jotta se säilyisi pitkään. Tästä kekseliäästä säilöntämenetelmästä syntyi herkullinen täyte, joka on edelleen suosittu erityisesti pohjoisessa. Nykyään savupororouhe piirakkaa nautitaan ympäri Suomen, ja se on vakiinnuttanut asemansa suomalaisen keittiön klassikkona.

Savupororouhe Piirakan Tärkeimmät Ainekset

Savupororouhe piirakan valmistuksessa käytetään yksinkertaisia mutta laadukkaita raaka-aineita. Savupororouhe on tietenkin täytteen tärkein ainesosa, ja sen voimakas, savustettu maku antaa piirakalle sen erityisluonteen. Piirakkapohjaan tarvitaan vehnäjauhoja, voita ja vettä, kun taas täytteen valmistukseen käytetään kermaa, kananmunia ja mausteita. Sipuli ja valkosipuli ovat yleisiä lisäyksiä, jotka tuovat täytteeseen lisää syvyyttä. Näiden aineksien yhdistelmä tekee savupororouhe piirakasta täydellisen vaihtoehdon niin arkiruoaksi kuin juhla-ateriaksi.

Savupororouhe Piirakan Helppo Resepti

Haluatko kokeilla savupororouhe piirakan valmistamista kotona? Aloita tekemällä taikina sekoittamalla vehnäjauhot ja voi, ja lisää hieman vettä saadaksesi sopivan koostumuksen. Painele taikina piirakkavuokaan ja esipaista se uunissa 10 minuutin ajan. Täytteen valmistamiseksi sekoita savupororouhe, kerma, kananmunat ja mausteet tasaiseksi massaksi. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja paista piirakka 180 asteessa noin 25–30 minuuttia. Piirakka on valmis, kun täyte on kiinteä ja pinta on kullanruskea. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasoittua.

Savupororouhe Piirakan Monipuolinen Tarjoilu

Savupororouhe piirakka on erinomainen valinta niin arki- kuin juhla-aterioihin. Se sopii mainiosti alkupalaksi, pääruoaksi tai jopa välipalaksi. Piirakan voi tarjota esimerkiksi raikkaan salaatin tai uunipaahdettujen vihannesten kera. Savupororouhe piirakan ainutlaatuinen maku tekee siitä suositun valinnan erilaisissa tilaisuuksissa, ja se on helppo leikata kauniiksi annospaloiksi. Jos piirakkaa jää yli, se säilyy hyvin pakastettuna, joten voit nauttia herkusta myöhemminkin. Savupororouhe piirakka on siis monipuolinen ja käytännöllinen valinta, joka sopii niin perheelle kuin vieraille.

Savuporopiirakka
6
60 min
Ainekset

1 pkt iso lehtitaikinalevy
200 g creme fraichea
2 tl piparjuuritahnaa
150 g savupororouhetta
100 g leipäjuustoa
1/2 dl puolukoita
Voiteluun:
kananmuna
Lisäksi:
rucolaa

Valmistus

Savuporo-leipäjuustopiirakka tarjoaa herkullisen makuelämyksen pohjoisesta. Tämä piirakka on erinomainen valinta esimerkiksi illanviettoihin tai kevyeksi iltapalaksi.

1. Sulata lehtitaikinalevy pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Kauli sulanut taikina isommaksi ja ohuemmaksi. Asettele taikinapohja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

2. Voitele taikinan reunat kananmunalla noin 1 cm leveydeltä ja pistele pohjaa haarukalla. Esikypsennä uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 10 minuutin ajan. Ota piirakkapohja esikypsennyksen jälkeen uunista.

3. Sekoita piparjuuritahna creme fraichen kanssa ja levitä seoksesi piirakkapohjalle tasaisesti. Ripottele päälle savupororouhe. Leikkaa leipäjuusto paloiksi ja asettele ne piirakan pinnalle. Lisää pinnalle vielä puolukoita.

4. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20–30 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin ja pohja on kypsä. Anna piirakan jäähtyä hetki ja ripottele pinnalle tuoretta rucolaa ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 1 h
Annosmäärä: 6

Alkuperäinen resepti ja kuvat:
Maistuis Varmaan Sullekin!

Kokeile herkullista savupororouhetta illanviettoihin tai kevyeksi iltapalaksi. Valmistus kestää vain 1 tunti!

Jäikö nälkä?

Tilaa sesongin reseptit sähköpostiisi