Romesco-kastike

annosmäärä
4
valmistusaika
40 min
Valmista herkullinen romesco-kastike paahdetuista tomaateista ja paprikoista. Nauti sen kanssa paahdettuja vihanneksia.

Romesco-kastike: Perinteinen herkku Kataloniasta

Romesco on perinteinen katalonialainen kastike, joka on saavuttanut suosiota ympäri maailman. Sen alkuperä juontaa juurensa Tarragonan alueelle Espanjaan, jossa sitä on valmistettu kalastajien keskuudessa jo vuosisatojen ajan. Romesco-kastikkeen perusainesosia ovat paahdetut paprikat, valkosipuli, manteleita tai hasselpähkinöitä, tomaatti, etikka ja oliiviöljy. Alun perin tarkoitettu grillatun kalan kylkeen, romesco on nykyään monipuolinen lisuke, joka sopii erinomaisesti myös liha-, kasvis- ja pastaruokiin. Sen yksinkertaiset raaka-aineet yhdistyvät monimutkaiseksi ja täyteläiseksi makuelämykseksi, joka kertoo tarinan Espanjan rikkaasta ruokakulttuurista.

Kuinka valmistaa romesco-kastike kotona?

Romesco-kastikkeen valmistus on helppoa ja nopeaa. Aloita paahtamalla paprikat uunissa tai grillillä, jotta ne saavat savuisen maun. Lisää paahdetut mantelet tai hasselpähkinät, jotka tuovat kastikkeeseen pähkinäisen tekstuurin. Valkosipuli ja tomaatti täydentävät makua, kun taas etikka ja oliiviöljy tasapainottavat kokonaisuuden. Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimella, kunnes kastike on tasaista ja kermaista. Jos haluat lisäpotkua, voit lisätä chilliä tai säätää reseptiä oman maun mukaan. Romesco on täydellinen valinta niin paahtoleipä uunissa -annoksiin kuin grilliruokiinkin.

Romesco-kastikkeen käyttö ruoanlaitossa

Romesco-kastike on erinomainen lisä monenlaisiin ruokiin. Se sopii erityisen hyvin grillatulle kanalle, jossa sen savuiset ja pähkinäiset maut täydentävät lihan mehukkuutta. Kasvisruoissa romesco toimii täydellisesti grillattujen vihannesten kanssa, tuoden annokseen syvyyttä ja makua. Myös paahtoleipä uunissa -annoksissa romesco on herkullinen vaihtoehto, joka tuo leivälle täyteläisen makuelämyksen. Lisäksi se sopii erinomaisesti pastaruokiin, kuten penne pasta tai risotto, antamaan niille uudenlaista makua.

Romesco ja viinien yhdistäminen

Romesco-kastikkeen monimutkainen makumaailma tarjoaa ihanteelliset mahdollisuudet viiniparituksille. Sen paahteiset ja pähkinäiset vivahteet sopivat erityisen hyvin kevyisiin punaviineihin, kuten Grenache tai Tempranillo. Valkoviineistä Chardonnay ja Viognier ovat loistavia valintoja, sillä ne korostavat kastikkeen pehmeitä ja kermaisia sävyjä. Kun valitset viinin, varmista, että se täydentää romescon makuja ilman, että peittää ne. Oikein valittu viini voi nostaa romesco-annoksen aivan uudelle tasolle, tarjoten täydellisen makuyhdistelmän.

Romesco-kastike on monipuolinen ja helppokäyttöinen lisuke, joka tuo maukkaan potun mihin tahansa ruokaan. Kokeile sitä esimerkiksi paahtoleipä uunissa -annoksessa tai grilliruokien kylkeen, ja nauti Espanjan perinteistä makuelämyksestä omassa keittiössäsi!

Romesco-kastike
4
40 min
Ainekset

Romesco
2 tomaattia
2 paprikaa
1 pala paahtoleipää
1 dl mantelirouhetta
2 dl tomaattipyreetä
1 rkl etikkaa
2 rkl öljyä
suolaa
mustapippuria
Paahdetut varhaiskasvikset
3 perunaa
2 porkkanaa
1 rkl öljyä
2 parsaa
2 keltasipulia
suolaa
pippuria

Valmistus

Katalonialainen Romesco-kastike saa täyteläisen makunsa paahdetuista tomaateista, paprikoista ja manteleista.

1. Esilämmitä uuni 220 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

2. Pese tomaatit ja paprika huolellisesti. Leikkaa ne puoliksi ja poista siemenet. Levitä tomaatit, paprikat ja paahtoleipä uunipellille. Paahda uunissa noin 5 minuuttia, kunnes leipä on paahtunut. Jatka paahtamista vielä noin 10 minuuttia ilman leipää, kunnes tomaatit ja paprika ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä.

3. Laita kaikki romescon ainekset monitoimikoneeseen ja aja kastike tasaiseksi. Siirrä kastike jääkaappiin maustumaan.

4. Pese vihannekset ja leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi. Sekoita keskenään perunat, porkkanat ja öljy, kaada juurekset uunipellille. Paahda uunissa 15 minuuttia, lisää sitten pellille kuorittu parsa sekä lohkotut sipulit. Jatka paahtamista noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Nauti paahteiset varhaiskasvikset mausteisen romescon kanssa.

Valmistusaika: 40 min
Annosmäärä: 4

Valmista herkullinen romesco-kastike paahdetuista tomaateista ja paprikoista. Nauti sen kanssa paahdettuja vihanneksia.

Jäikö nälkä?

Tilaa sesongin reseptit sähköpostiisi